top of page
Vyhledat
  • odskralupy

Libor Lesák: Společně vytvoříme úspěšný region, kde bude radost žít

Dlouholetý kralupský místostarosta, milovník dobrého vína, lesů a myslivosti, a především odborník na úspěšnou dotační a finanční politiku, přesně takový je Libor Lesák, díky kterému jsou Kralupy městem bez dluhů. Jelikož okolí Prahy na tom není v současné době a pod současným vedením nejlépe, rozhodl se dát Středočeský kraj spolu s Martinem Kupkou a dalšími do pořádku. Především by ale tento lokální patriot chtěl za pomoci náš všech z Mělnicka vytvořit atraktivní region s kvalitními školami, dobrou dopravní dostupností i hezkou přírodou, kde bude radost žít.



Libor Lesák stojí ve vedení kralupské radnice již hezkou řádku let. Když se do Kralup kdysi přistěhoval, jednalo se o šedé průmyslové město, kde nebylo mnoho k vidění. Jako správný hospodář se ovšem postaral, aby Kralupy neměly dluhy a spolu se svým týmem je postupně změnil k nepoznání. Možnost stát se starostou nevyužil. Jako férový chlap nemusí ceremonie a kamery, a taktéž ví, že bez nich udělá větší kus práce, a to nejen pro Kralupy, ale také pro Středočeský kraj, který má nyní potíže.


Otevřenost občanům je základem úspěchu

Pane Lesáku, jako místostarosta působíte již přes deset let. Za tuto dobu jsem významně přispěl k tomu, že Kralupy se staly úspěšným městem. Máte recept na to, jak vytvořit též úspěšný kraj?


Když jsem v roce 2009 vkročil na radnici, stálo před námi množství výzev. Kralupy neměly mezi lidmi zrovna valnou pověst. Přesto se ale povedlo mnoho věcí, od rekonstrukce náměstí, po opravy všech základních škol. Dále začala proměna Kralup v chytré město a připravuje se i parkovací dům. Stejné to je také v případě celého regionu. Naším cílem je hrdý Středočeský kraj a hrdé Mělnicko, přesně to chceme. Dobrá finanční politika, aktivita a spolupráce s občany, tak vzniká cesta k úspěchu.


V poslední větě jste zmínil aktivitu, stejně jako umění naslouchat lidem. Právě tyto věci se ale současné koalici ANO, ČSSD a KSČM nedaří. Co si o tom myslíte a jaký to má region vliv?


Lidem okolo hejtmanky se nepodařilo více věcí. Zatajování veřejných informací, zneužívání postavení veřejného činitele jeho známými a především zatěžování policie nesmysly. Zkrátka to vše jsou věci, které musí skončit. Potřebujeme transparentní kraj, který dokáže dobře pracovat s veřejnými zakázkami a bude umět čerpat dotace. Stejně tak je důležité mít otevřený krajský úřad. Musí zde zkrátka vzniknout efektivní komunikace s občany. Vedení musí slyšet na názory lidí a respektovat je.


Praha musí být dobře a rychle dostupná

Je jasné, že jako dobrý hospodář se chcete zaměřit právě na finance. Co dalšího vás ještě láká?


Máte pravdu. Středočeský kraj bez dluhů není to jediné, co si chci ohlídat. Pokud se podíváme na dnešní stav komunikací nebo úroveň škol, jedno je jasné. Potřebujeme chytré investice do majetku celého regionu. Především je potřeba dotáhnout obchvat Kralup a Mělníka. Dále musíme opravit silnice a mosty, z nichž 18 je v havarijním stavu. Investovat je ale nutné také do zdravotnictví. Naše generace stárne a tak jsou prioritou kvalitní lékaři dostupní všem, stejně jako dobrá sociální péče.

Vzhledem k tomu, že nejste cyklista, ale řidič, je jasné, že Vás doprava trápí. Jaké máte plány v případě Mělnicka, odkud většina lidí za prací dojíždí?


Podobně jako Kralupáci, řeší také většina občanů z mělnického okresu každodenní peripetie s dojížděním do Prahy. Důležité je, aby lidé skutečně cestovali jako lidé. Staré rychlíky musí nahradit moderní vlaky s WiFi připojením, kde půjdou otevřít dveře a kde se dá platit kartou. Potřebujeme také volná státní pro motoristy. V Kralupech připravujeme parkovací dům. Lidé přestoupí na vlak a do Prahy se nebudou trmácet v kolonách. V plánu ovšem máme P+R parkoviště pro celé Mělnicko.


Občany ochráníme před suchem i povodněmi

Moderní parkovací dům, na který jste navíc získali dotaci, to zní dobře. Navíc má mít zelenou střechu, a co se týče Vás, přírodu máte rád. Projeví se to nějak ve Vaší práci pro Mělnicko?


Samozřejmě, že ano. Největší problémy, které nás dnes trápí, jsou sucho a povodně. Na Kralupsku posilujeme protipovodňová opatření a stejně tak učiníme v celém regionu. Varovné systémy měst zároveň propojíme. Potoky navíc vrátíme do jejich koryt, zvýšíme množství mokřadů a budeme podporovat jejich ochranu, zkrátka zadržíme vodu v krajině. Taktéž děti naučíme s vodou hospodařit a to tím způsobem, že postavíme další environmentální zahrady a podpoříme lesní školky.


Když už jsme u školství, Kralupy postupně měníte v centrum vědy a techniky. Jak se Vám to daří a plánujete něco podobného také v rámci celého okolí Prahy?

V případě Kralup je naše vize oáza klidu a pohody plná zeleně. To ovšem neznamená, že popřeme jejich industriální minulost, naopak. Rozhodli jsme se obnovit tradici výuky odborných technických předmětů a díky dotaci na kterou jsme dosáhli, jsme postavili moderní laboratoře. Žáci tak pochopí techniku v praxi a zvýší své šance na trhu práce. Chceme vychovávat šikovné děti a mít sebevědomé mladé studenty, kteří mají svůj názor a umí ho opřít argumenty. Chceme zkrátka chytré Mělnicko.

Chytré Mělnicko atraktivní pro místní i turisty

Jednou z posledních velkých oblastí, která většinu lidí zajímá, je regionální rozvoj. Plánujete taktéž podporu podnikání a cestovního ruchu ve středu Čech, případně na Mělnicku?


Rozvoj cestovního ruchu provádíme průběžně a hodláme v tom samozřejmě pokračovat. Cyklista sice nejsem, ovšem rád bych vytvořil nové cyklistické stezky na Mělnicku. Poslední co vzniká, povede z Kralup do Zákolan. Dále byla založena Místní akční skupina Kralupsko, která zlepší rozvoj obcí po všech stránkách, nejen z hlediska cestovního ruchu. Podpora živnostníků je taktéž důležitá, stejně jako proměna Středočeského kraje v turistický cíl. Nechceme, aby okolí Prahy bylo jen nocležnou.


Nejdůležitější otázka na závěr. Vaše vize Středočeského kraje a Mělnicka v řádu několika let?


Středočeský kraj budoucnosti je úspěšný a atraktivní region s dobrou lékařskou dostupností, kvalitními školami a efektivní státní správou s transparentním hospodařením. Mělnicko je pak útulný domov nás všech, odkud se dá dostat rychle do Prahy a zpět k rodině. Je to zkrátka pohodový, chytrý a úspěšný region, který společně vytvoříme pro naše děti a vnoučata, a místo, kde bude radost žít.

42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page