top of page
Vyhledat
  • odskralupy

Měníme Kralupy k lepšímu. Po vzácné dlažbě přišla na řadu záchrana viničního kříže


Přestože naše město nemá tolik historických staveb, jako okolní obce, rozhodně to neznamená, že se o ně neumíme patřičně starat, právě naopak. Vzornou péči o památky by nám mohlo okolí závidět. Nejen, že je příkladně chráníme, ale také rekonstruujeme ty, které již nahlodal zub času. Po odkrytí vzácné dlažby na náměstí, tak nyní Libor Lesák a jeho tým pracují na zrestaurování viničního křížku, jež získá zpět svůj lesk.

Radikální obnova historických památek začala již v roce 2010, kdy se podařilo umístit zpět na své původní místo morový sloup. „V průběhu minulého století byl rozebrán a řada jeho části se bohužel nedochovala, což nám však nebránilo vrátit této krásné památce její původní lesk,“ říká místostarosta Libor Lesák a dodává, že toto se nakonec podařilo na výbornou, a tak dnes mohou občané i turisté tuto zajímavou připomínku morových bouří opět obdivovat.

Rekonstrukcí mikovické štatue však znovuzrození zaniklých památek ani zdaleka neskončilo. „V obnově historických či jinak architektonicky vzácných staveb jsme se rozhodli pokračovat, a již o tři roky později spatřila světlo světa kaplička v Lobečku, uvádí místostarosta Lesák s tím, že stejně tak se podařilo opravit hřbitovní kapli, či sochu svatého Jana Nepomuckého v Mikovicích, a na řadu postupně přichází další kulturní památky.

„Nyní probíhá rekonstrukce viničního křížku v Zeměchách, během které bude jeho spodní část zrestaurována, a již neexistující hlavice a samotný kříž znovu vymodelovány,“ popisuje Libor Lesák, který neopomíná dodat, že v loňském roce byla v průběhu rekonstrukce centra města zachráněna vzácná mozaiková dlažba kolem kostela na Palackého náměstí, jež dnes poutá pozornost mnoha místních i turistů.

K zatraktivnění města však vede nejen vzorná péče o historické stavby, ale také vznik nových pamětních míst, jež mají za cíl připomenout slavnou kralupskou historii, zajímavé události, i vzácné osobnosti. Jedním z nich, bude také Park přátelství na sídlišti Cukrovar,který pomůže proměnit tuto část města v oázu klidu a zeleně, plnou květin, kde budou místní lidé i návštěvníci Kralup rádi trávit svůj volný čas.


26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page