top of page
Vyhledat
  • odskralupy

Měníme Kralupy k lepšímu. Železniční lavička připomene zrušenou vlakovou zastávku


V posledních letech proběhla v Kralupech již celá řada zkrášlovacích akcí zaměřených na podporu cestovního ruchu i zatraktivnění jednotlivých městských částí v očích občanů. Jednou z nich je také vytváření pamětních míst, jež mají za cíl odkazovat na zajímavé události, stavby či osobnosti. Tím posledním je prozatím železniční lavička na sídlišti Hůrka připomínající zrušenou vlakovou zastávku Kralupy – gymnázium.

Vzhled našeho města se radikálně mění – k lepšímu. Nejen, že se můžeme těšit na nové kralupské centrum, jehož součástí bude i zrekonstruované náměstí s lavičkami, vzrostlou zelení a vodotryskem, ale i na multifunkční centrum, které by mělo své brány otevřít prvním občanům již v roce 2022. Zdaleka to však není všechno. Libor Lesák se svým týmem pracují i na zatraktivnění Kralup v očích turistů, a hravě si poradili také s nedostatkem památek.

Již během loňského prosince jste si při procházkách městem mohli všimnout posezení z kamenů pod Hostibejkem s cedulkou připomínající Červenou hůrku. „Po instalaci sochy Švejka jsme chtěli pokračovat v připomínání zajímavých míst a událostí mladým lidem i občanům, kteří žijí v Kralupech teprve krátce,“ říká Libor Lesák a dodává, že právě tato vize ho přivedla až k vytvoření jednotlivých pamětních míst, které město pomohou zatraktivnit.

Poslední z nich vzniklo na sídlišti Hůrka, má podobu železniční lavičky, a odkazuje na zrušenou zastávku Kralupy – gymnázium, která se v těchto místech, než byla dráha přeložena, nacházela. „Stejná lavička se nachází také u nádraží a má za úkol připomenout vlečku k přístavišti, která tudy kdysi procházela,“ vysvětluje Libor Lesák s tím, že právě zde při revoluci v Kralupech, r. 1945, namířil český pancéřový vlak svá děla na budovu dnešní ZŠ Komenského, a tím donutil posádku Wehrmachtu složit zbraně.

To hlavní však přijde na podzim, kdy u příležitosti výročí vzniku republiky dojde k slavnostnímu otevření Parku přátelství na sídlišti Cukrovar, kde nebudou chybět zajímavé terénní modelace, okrasné keře, či znak Kralup z květin. Tato nová oáza klidu a pohody nejen, že přispěje k rozšíření centra města, ale také zde bude vysázena lipová alej, která dodá celému místu na důstojnosti, a tak se sem budou nejen občané, ale i turisté rádi vracet.

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page